“Ochtendmensen”, een mysterieuze groep die vol energie vroeg opstaan om meer uit hun dag te halen. Ik hoor vaak over de voordelen hiervan, maar toch behoorde ik nooit tot deze groep. Mijn slaap is heilig en ik ben niet bepaald te spreken voor 9 uur s’ochtends. Dus toen we de kans kregen om het boek “Dear Good Morning” te lezen van Lienke de Jong, was ik nieuwsgierig. In onderstaande blog lees je mijn review en ervaringen.
De voorbereiding
Ik volg Lienke, oftewel Dear Good Morning, al een paar jaar via haar Instagram account @deargoodmorning en daar post ze elke dag met al haar enthousiasme heel vroeg dat ze gaat sporten terwijl ik voor de derde keer mijn bed uit probeer te kruipen. Ik moet toegeven, vaak kijk ik dan met een chagrijnige blik, zoveel energie kan ik op dit vroege uur nog even niet aan. Toch heeft dit mij geïnteresseerd gemaakt om haar boek te lezen. Voor de helft door een gek soort ongeloof – misschien vergelijkbaar wat al die mensen hebben met ‘true crime’ podcasts – kan dit nou echt? Maar aan de andere kant ook omdat ik ergens toch stiekem wilde kijken of het mij een keer zou lukken…en weet je wat, ze heeft gewoon verdomme gelijk, de ochtend is best wel fijn.
Het boek
Lienke heeft het boek geschreven om haar enthousiasme over de ochtend te delen. Ze beweert door een ochtendroutine op te bouwen, tijd te creëren voor jezelf en te sporten (op welk manier dan ook) dit dit veel positieve effecten kan hebben op je slaap, levensstijl en geluk. Dé Dear Good Morning. Ze zegt het zo vaak in het boek, dat we als lezer vanzelf in gaan geloven. Door de opbouw van haar stappenplan en de grappige, sympathieke toon waarmee het boek is geschreven word je erin meegesleurd. Of beter gezegd, je gaat zelf actief meedoen. Ze gebruikt veel persoonlijke anekdotes en vertelt ook haar eigen verhaal – hoe ze van vermoeid, gehaast en ongemotiveerd persoon in een energiek, sportief en gelukkig ochtendmens is veranderd. Verassend genoeg is het niet cliché. Het is een kijkje in haar wereld. Mensen die net willen beginnen, maar ook al fanatieke Dear Good Morning ochtend sporters kunnen wat uit het boek halen. Ze vertelt haar eigen verhaal en geeft jou de tools om zelf aan de slag te gaan, maar hoe je dat vervolgens zelf toepast – dat is compleet aan jou. Of aan mij in dit geval…
Mijn ervaring
Zoals je misschien uit het eerste alinea leest was ik sceptisch. Ik dacht zo een “avondmens” te zijn waarover Lienke vertelt. De mythe dat er alleen ochtend en avondmensen bestaan ontkracht ze al snel, een klein percentage van de mensen zijn echte nachtuilen. De rest, oftewel de meerderheid, zit er ergens tussenin. Dus wat deed ik? Ik begon naar Lienke te luisteren en stond eerder op. Ik heb in de afgelopen twee weken wel drie keer per week in de ochtend gesport! En daarnaast maar één ochtend op de snooze knop gedrukt (buiten de weekenden dan – stap voor stap). Haar tips om snel uit bed te komen en op je eigen manier die beweging in te bouwen werken verassend goed. Ik geef haar groot gelijk, op de ochtenden waarop ik had gesport zat ik niet meer als een zombie achter mijn computer. Het gevoel van je humeur in eigen handen hebben was verfrissend! Ook opmerkelijk: ik had zelfs geen behoefte aan koffie om wakker te worden.
Zelf aan de slag
Ik zal niet te veel zeggen over de Dear Good Morning formule voor een succesvolle ochtend want dan moet je zelf ondervinden, maar leuk om te benoemen is dat er opdrachten in het boek staan voor jezelf. Zo heb je meteen een doel en kun je de tips in de praktijk toepassen. Een soort inspiratie- en werkboek in één. Je leert over het belang van slaap en sporten, twee onderwerpen waar ik altijd geïnteresseerd in ben als hardloper. Maar het is ook ergens een soort “self-help” boek over motivatie en je eigen prioriteiten durven te stellen. Dit had ik niet zo snel verwacht en vond ik misschien wel het mooist – een coach die in je hoofd gaat zitten maar die je rustig zelf de touwtjes in handen laat nemen.
Nieuwsgierig?
Zoek je zelf die motivatie, ben je nieuwsgierig zoals ik was, of wil je gewoon meer leren over hoe een ochtendroutine je fysieke en/of mentale gezondheid kan beïnvloeden – dan zou ik zeggen, geef die ochtend een kans. Start je eigen Dear Good Morning routine. Met het nieuwe jaar om de hoek is het een perfecte tijd om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Of geef het als cadeau met Sinterklaas of Kerst en motiveer een ander om te starten.
Alle informatie over het boek en Lienke’s Dear Good Morning platform (inclusief worksouts, challenges en blog posts) vind je op de website en haar Instagram account
Of bestel het boek direct in haar webshop.