Heb je ook wel eens last van buikkramp tijdens het lopen? Grote kans dat dit wordt veroorzaakt door het hardlopen zelf. Hardlopen heeft namelijk het volgende effect op je darmen:
Beweeglijkheid van je darmen
Hardlopen stimuleert de darmbewegingen, wat op zich heel gezond is. Je voedsel gaat daardoor soepel door je spijsverteringskanaal, waardoor verstopping wordt voorkomen. Als je voedsel wat snel gaat, kan dat weer lastig zijn. Je moet dan eerder een toilet opzoeken.
Minder bloed naar je darmen
Dat je tijdens duurlopen en lange trainingen eerder last hebt van je darmen, komt waarschijnlijk doordat je bloed naar de actieve spieren in je lichaam stroomt. Daardoor kan het zijn dat je spijsverteringsorganen 80 procent minder bloed krijgen en daarmee minder zuurstof en voedingsstoffen. Dit zorgt voor een belasting van je darmen en daarmee voor diarree of juist voor verstopping.
Het goede nieuws is dat de bloedtoevoer naar je darmen zich begint te herstellen zodra je gestopt bent met lopen. Daardoor krijgen je darmen vaak nog diezelfde dag hun normale hoeveelheid zuurstof en voedingsstoffen en heb jij geen last meer van diarree of obstipatie.
Uitgedroogd
Tijdens het lopen verlies je vaak meer vocht dan je denkt. Daarom is het een goed idee om een flesje water mee te nemen. Als je uitgedroogd bent, kan dat namelijk zorgen voor kramp in je buik.
Dit komt doordat je ontlasting droog en hard wordt als je weinig water binnenkrijgt. Je darmen hebben dan meer moeite om de ontlasting voor te bewegen, waardoor deze langer in je spijsverteringskanaal zit. Dit geeft verstopping en daarmee buikkramp.
Stress
Wist je dat je zenuwen de controle over je darmen kunnen overnemen? Als je gestrest bent, heeft dat namelijk invloed op de bewegingen van je darmen. Je darmen kunnen zowel harder als minder hard gaan werken, waardoor je eerder of juist later naar het toilet moet.
Werken je darmen wel erg hard, dan kan dit resulteren in dunne ontlasting. Maak je dus vooral geen zorgen over mogelijke diarree, want dit kan dus juist leiden tot dit gênante probleem.
Vaker last bij langer en intensiever lopen
Vooral als je twee uur of langer op 60 procent van je maximale capaciteit traint, kan dat een belasting vormen voor je darmen. Mensen die meedoen aan ultramarathons en triatlons hebben dan ook vaker last van hun darmen. Wat kun je daartegen doen?
Geen stress
Om stress en het negatieve effect op je darmen te voorkomen, zorg je ervoor dat je voorafgaand aan een wedstrijd op tijd bent, je startnummer en/of chip al hebt en je weet in welk vak je start.
Vezels, warme dranken en water
Wil je buikkramp tijdens het lopen voorkomen, neem je het beste een drinkflesje mee en drink je regelmatig kleine slokjes water. Dat zorgt voor soepele ontlasting die gemakkelijk door je darmkanaal kan bewegen. Ook warme dranken helpen om buikkramp en verstopping te voorkomen.
Tegen verstopping helpt het ook om voorafgaand aan een training of wedstrijd veel vezelrijke voeding te eten. Vezels bevorderen de darmbewegingen, zodat je voorkomt dat je ontlasting in het darmkanaal blijft zitten. Om een te snelle darmwerking te voorkomen, eet je op de dag van je training of wedstrijd wat minder vezels.
Heb je een snelle ontlasting, dan eet je het beste een vroeg ontbijt, zodat je nog tijd hebt om van tevoren naar het toilet te gaan.
Eet alleen bekend voedsel
Om te voorkomen dat je tijdens een wedstrijd of training darmproblemen krijgt, eet je beter alleen voedsel waar je lichaam aan gewend is. Mocht je je eetpatroon willen veranderen omdat je een (halve) marathon gaat lopen, begin hier dan op tijd mee.
Heb jij wel eens last van je darmen tijdens het lopen? Deel het hieronder in de reacties!
1 comment
tijdens het harflopen krijg ik last van mijn darmen, na 5 of 6km gaat het mis. Wat ik ook doe of niet doe maakt niks uit, ik kan mijn ontlasting niet ophouden. Dit is zeer gênant omdat ik meestal in clubverband train. Wie weet er een oplossing??