Je hebt een nieuw paar favoriete hardloopschoenen. Te gek! Natuurlijk wil je hier zo lang mogelijk kilometers op kunnen maken en daarvoor is het heel belangrijk dat je ze goed gaat onderhouden. Onderhouden? Ja natuurlijk, net als lederen schoenen poetsen is het ook belangrijk om je hardloopschoenen goed te behandelen. Wist je bijvoorbeeld dat je ze NOOIT in de wasmachine mag doen? Lees snel verder voor meer tips!
Goed om te weten: gemiddeld gezien gaan je hardloopschoenen tussen de 1000 en 1200 kilometer mee. De levensduur van je schoen wordt naarmate je ze gaat gebruiken uiteraard korter. Ook de ondergrond waarop je loopt heeft bijvoorbeeld impact op deze levensduur. We geven je wat tips om toe te passen op je hardloopschoenen om de levensduur te rekken. Daarna vertellen we ook nog wat meer over de algemene slijtage waardoor jij sneller signalen zult herkennen.
5 x onderhoud tips voor je hardloopschoen:
- Maak de binnenkant óók schoon
Natuurlijk is het logisch dat wanneer de buitenkant vies is geworden, je deze schoonmaakt. Maar, zo af en toe de binnenkant schoonmaken is ook heel waardevol. Haal de inlegzool en waar mogelijk de voering eruit en maakt deze even schoon met een simpel sopje van zachte zeep. Dompel niet de hele schoen onder maar pak een borstel en veeg zo het vuil eraf. Laat ze goed buiten de schoen drogen. Veters kun je eventueel ook in het sopje weken of even in de wasmachine schoonmaken. - Natte schonen laten drogen
In Nederland is het niet zo gek dat je af en toe een flinke bui meepakt tijdens het hardlopen. Of je loopt net tussen de buien door maar krijgt alsnog natten voeten van de plassen. Belangrijk: laat ze niet drogen op de verwarming. Dat klinkt misschien als een snelle manier, maar het geeft je schoen een andere vorm. Daarnaast tast het de lijmlagen aan waarmee je schoen zo zorgvuldig opgebouwd is. Zonde! Haal de zooltjes eruit en vul de schoen met kranten is een goede oplossing. - Zure regen of nattige ondergrond?
Van regen of een bosgrond worden de chemicaliën in je zool aangetast en dat verminderd de demping. Dit is simpel tegen te gaan: na het rennen even met een borsteltje en warm water je zool schoonmaken. Nogmaals: dompel niet je hele schoen onder maar gebruik een borstel of zacht sponsje. - Uitzonderlijke vlekken verwijderen
Heb je mooie lichte schoenen en last van hardnekkige vlekken als gras of bloed? Probeer ze eerst goed uit te spoelen onder de kraan en gebruik waar nodig op het mesh een speciaal middel om de vlek te verwijderen. Naderhand goed je schoen laten drogen uiteraard. - Verwijder modder
Wat viezigheid op je buitenzool is geen probleem? Toch? Daarvoor zijn het immers schoenen! Maar, die modder aan je buitenzool maakt dat je minder profiel en daarmee grip hebt. Hoe langer die modder er zit, hoe lastiger. Dus maak ze gelijk na het rennen even met een borstel schoon.
Demping
Na ongeveer 1000 kilometer is meer dan 35% van je demping definitief verloren gegaan. Dat betekent niet dat je direct je hardloopschoenen weg hoeft te gooien. Op de korte termijn kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een inlegzooltje. Voor de lange termijn moet je gaan nadenken over nieuwe schoenen. Het liefst doe je dat niet wanneer je oude schoen al helemaal op is, maar loop je langzaam je oude uit en je nieuwe schoenen in.
Meerdere paren afwisselen is ook een veelgenoemde oplossing om de levensduur van je schoen te verlengen. Natuurlijk verleng je überhaupt de tijd hiermee want je draagt ze minder vaak na elkaar. Een andere reden waarom je hiermee de levensduur verlengt is omdat de demping van je schoen zich beter kan ‘herstellen’ tussen twee trainingen in. Doordat jij met ongeveer 3 tot 7 keer je lichaamsgewicht druk zet op je schoen zakt de demping iets in. Om te zorgen dat deze weer hersteld heeft die ten minste 24 uur (maar liefst iets langer) nodig. Ren je vaker dan 3x per week? Wissel dan met een tweede paar af!
Slijtage
Je hebt je schoen waarschijnlijk zorgvuldig laten aanmeten en deze past perfect. Ongeveer 70% van de Nederlanders loopt op een anti-pronatieschoen. Hierbij word je voet vanuit de binnenkant ondersteunt. Gedurende het gebruik van je schoen kan het zo zijn dat dit enigszins gaat slijten. Heb je na enige tijd het idee dat het minder stabiel is? Je kunt het altijd nogmaals laten meten in de winkel om te kijken of je met blijvende slijtage te maken hebt.
De laatste tip
Nog één dan.. om het af te leren! Gebruik je veters. Niks is zo verleidelijk dan thuiskomen na een run en vermoeid proberen je schoenen ‘even uit te trappen’. Maar die zorgvuldig gestrikte veters gaven je tijdens je run ondersteuning. Door de druk van het uit trappen vervorm je je schoen en past die niet meer goed. Ook rekken je veters ermee uit en moet je die vervangen. Dus, neem ook na het rennen even de moeite om ze los te maken met de hand.
Heb jij nog een goede tip om de levensduur van je schoen te verlengen? Laat het ons weten!
Ps. Meer weten over de schoenen in dit artikel? Lees hier meer over de OnRunning CloudSwift. Weet je gelijk hoe je ze wit kunt houden 😉