De populaire ‘Hood to Coast’ race heeft voor het eerst in Europa plaatsgevonden. Op 28 en 29 juni 2019 werd deze eerste editie gehouden in Nederland waar diverse teams aan een aflossingswedstrijd begonnen tussen Brunssum (Limburg) en Zandvoort (Noord-Holland).
Achtergrond
De ‘Hood To Coast relay’ is een van origine Amerikaanse wedstrijd die meer dan 20 jaar geleden in de Amerikaanse staat Oregon is gestart. Een groep vrienden uit Portland besloten samen vanuit Portland naar het strand te rennen en onderling precies elke 5 miles (ongeveer 8 km) af te wisselen.
Inmiddels is de Hood To Coast wedstrijd uitgegroeid tot ‘the mother of all relays’ over de hele wereld met wedstrijden in diverse werelddelen en landen. Het concept blijft waar ook ter wereld gelijk: mensen een unieke kans bieden door een bijzonder parcours af te leggen en onderling als team een band te krijgen. In Portland is de wedstrijd uitgegroeid tot 1.050 teams die op de dag van inschrijven altijd vol raakt. Tevens werd er in de editie van 2018 meer dan 880.000 dollar opgehaald voor the Providence Cancer Institute.
Spelregels
Er zijn twee manieren om mee te doen aan deze unieke ervaring. Je kunt wandelen (172 km) of hardlopen (245 km). In beide gevallen bestaan de teams uit 8 deelnemers van hetzelfde geslacht of gemengde geslachten. Voor lopers zijn er 24 etappes, oftewel 3 etappes per loper. Als wandelaar zijn er 16 etappes en dus 2 etappes per wandelaar. Aan het einde van iedere etappe wordt er een bandje doorgeven die door de volgende persoon, in vaste volgorde roterend, naar het volgende aflossingspunt moet brengen.
Via twee begeleidende voertuigen beweegt het team zich voort rondom de actieve loper van dat moment. Je loopt dus telkens alleen, om uiteindelijk gezamenlijk een teamprestatie neer te zetten.
Fit genoeg?
Een tijd geleden benaderde de Hood to Coast organisatie ons om te peilen of wij interesse hadden om mee te doen aan deze unieke ervaring. Binnen de crew werd er direct heel enthousiast op gereageerd. Met nog een aantal maanden op de teller werden de eerste plannen gesmeden.
Gaandeweg de voorbereiding waren er een aantal blessures en werd het spannend of we als fit en compleet team aan de start konden staan.
Veel belangrijker dan anders is het om zeker te zijn van je eigen fysiek en conditie, daar waar je een verantwoordelijkheid draagt voor een compleet team. Mocht een van de teamleden uitvallen, moet een van de andere teamleden dit opvangen. Hieraan zijn regels verbonden, maar het belangrijkste om rekening mee te houden, als jij het niet uitloopt maakt een ander jouw kilometers bovenop de eigen kilometers.
Dit gaf binnen de crew zeker wat spanning. Kan iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen en moeten we hier wel aan beginnen?
Voorbereidingen
Niemand van ons had ervaring in een aflossingswedstrijd en daarom werd er veel op internet gekeken. Hoe ga je om met rust en herstel? Hoe kun je het beste je team indelen? Wat komt er allemaal bij kijken? Een hoop vraagtekens, maar daarmee ook positieve spanning. Aan de hand van het Hood To Coast Handbook ontdekten we de paklijst, de routes, veiligheidsmaatregelen en ook de tijdstraffen wanneer deze niet nageleefd worden.
In de weken voorafgaand aan het event werden er auto’s geregeld, de paklijst bij elkaar gesprokkeld en zaten we diverse keren bij elkaar om het plan door te spreken. Naast rennen komt er ook een logistiek stuk bij kijken. Zo zien de twee auto’s elkaar alleen op de wisselpunten en moet daar een goed doorgeef systeem van materialen zijn.
Hittegolf; wat nu?
Na een matige lente en weinig zon was daar de laatste week van juni. Temperaturen van boven de 30 graden en een hitte alarm van het RIVM. Vol spanning wachten we op een bericht van de organisatie: gaat het nog door? Is het veilig genoeg? Twee dagen van te voren kwam het antwoord: het gaat door! Maar.. de route wordt aangepast.
Uit veiligheidsoverweging heeft de organisatie besloten 2/3 van de wedstrijd door te laten gaan. De start werd daarmee verschoven naar Eindhoven, waardoor iedereen zijn ‘laatste’ twee etappes af ging leggen. Hierover uiteraard mixed feelings. De voorbereiding en uitdaging zitten in de hele wedstrijd en ineens is die een stuk korter, maar uiteraard gaat veiligheid voorop en konden ze hiermee de tijden aanpassen waardoor we niet tijdens de meest warme uren hoefde te lopen. Overigens was het met deze warmte zeker nog een uitdaging om onze geschatte tijd te halen en hoopten we zelfs iets sneller te kunnen dan in eerste instantie gedacht.
De race
Vrijdag 28 juni reden we met onze auto’s naar de campus in Eindhoven. Onderweg kwamen we vele volgeschreven en versierde auto’s tegen met hetzelfde doel. In Eindhoven gingen er elk kwartier ongeveer 10 teams van start tussen 18.00 uur en 21.00 uur. De indeling was op basis van verwachtte eindtijd en daarmee werden de teams die het langzaamst waren als eerste gepland.
Wij gingen om 19.30 uur van start. De spanning zat er goed in en tegelijkertijd was het een gekke ervaring om te starten als enige in zo’n klein groepje in het startvak terwijl de rest van de crew langs de lijn stond aan te moedigen. De eerste etappe was wat aangepast door de gewijzigde startlocatie en was daarom ruim 16 km, een lekker begin.
Iedere loper begon wat onwennig aan zijn of haar eerste etappe maar we groeiden in de wedstrijd waardoor alles steeds gemakkelijker verliep. Lopen, auto rijden, de weg wijzen, de ander opvangen, door naar het volgende startpunt, tussendoor eten en ergens proberen te rusten. De één in het volle daglicht, de ander in het pikkedonker en weer een ander liep de opkomende zon tegemoet. Zonder muziek en soms helemaal alleen in een onbekend maar fantastisch mooi stuk Nederland.
Wat. Was. Dit. Kicken.
Ieder met zijn eigen ervaring, alleen of met vele andere leden van teams om zich heen, gestreden voor het gezamenlijke doel: finishen in Zandvoort.
De beloning
In Zandvoort was er nog een aangename verrassing. Naast de blijheid dat we het gehaald hadden, de ervaring die we met elkaar deelde en de toffe medaille was er namelijk een welverdiend strandfeest gepland bij Bernie’s Beach club. De hele tent was afgehuurd en er was goed nagedacht over de behoeftes van de lopers. Drankjes, food stations, massages en heerlijk verkoelend water was een fijne afsluiter van deze enorme ervaring. Hé, en kwam die hittegolf toch nog goed van pas!
Lijkt het je leuk om ook een keer met vrienden, collega’s of met ons mee te doen aan de Hood to Coast Relay? Volgend jaar vindt de volgende editie plaats op 4 juli. Get yourselfs ready!