Op dinsdag 3 november 2015 organiseerde de afdeling sportgeneeskunde van het UMC Utrecht het sportmedisch symposium “Hardlopen” met als thema “Hoe bereid ik me optimaal voor op het lopen van een (halve) marathon in 2016?”. Bij deze bijeenkomst werd door verschillende sprekers verteld over waar je als ambitieuze hardloper rekening mee moet houden, zodat je straks gezond en wel de finish haalt van jouw (halve) marathon. Danielle was bij het symposium aanwezig en geeft je hieronder een samenvatting van de avond.
Alles wat het UMC Utrecht doet, is erop gericht om mensen gezond te maken en te houden. En waar mogelijk ziektes en blessures te voorkomen. Ook bij hardlopen geldt: hoe meer kennis de hardloper heeft, hoe kleiner de kans op ziektes en blessures is. Het symposium wat de afdeling sportgeneeskunde van het UMC Utrecht organiseerde was dus voornamelijk gericht op kennis delen, waarbij de Utrecht Marathon als einddoel werd voorgehouden. Maar of je nu de Utrecht Marathon loopt, of dat je de 42,195 km op een ander evenement zult afleggen: de basis wordt gelegd in de training en een goede voorbereiding is het halve werk!
De collegezaal van het UMC zat bomvol. Prof. mr. Backx opende het symposium. Frank Backx is hoogleraar sportgeneeskunde van het UMC Utrecht. Als eerste spreker kwam Leo Heere aan het woord. Leo, clubarts van de voetbalclub Vitesse, heeft al 101 marathons achter zijn naam staan en kon de zaal vol belangstellenden dus wel wat tips en trucs geven vanuit zijn eigen ervaring. Zijn hardlopers doodlopers, en hoe kom je fit aan start en finish? Leo benadrukte een aantal ontwikkelingen in de loopsport waarbij blessurepreventie en behandeling werden besproken. De meeste hardloopblessures komen voor in de in de onderste ledematen: knie (25%), achillespees (18%), scheenbeen (15%) en enkel (11%), en door een verkeerde omgang met die blessures kunnen de klachten chronisch worden. Het is dus goed om je als loper bewust te zijn van je lichaam en de signalen die worden afgegeven. Hardloopblessures zijn vaak hardnekkig door het repeterende looppatroon: je lichaam landt zo’n 600 keer per kilometer met een kracht van 3x het lichaamsgewicht op de ondergrond! De onderste ledematen hebben dus wel degelijk wat te verduren. Een goede looptechniek, maar ook schoenen afgestemd op je voetvorm en pas zijn van groot belang. Leo benadrukt dat afwisseling in schoenen ook aan te raden is, een schoen op zich voorkomt namelijk geen blessures – het is de looptechniek die blessures kan voorkomen. Zelf heeft hij vier paar hardloopschoenen, waar hij regelmatig mee traint. Als afsluiter geeft Leo nog een tip voor lopers die vanwege hun marathontraining vragen krijgen als “wie is toch die meneer die op zondag het vlees snijdt?”: neem je gezinsleden mee op training, ga samen de marathongekte tegemoet! 😉
Als tweede spreker kwam dr. Erik Hulzebos, medisch fysioloog van het UMC Utrecht aan het woord. Hij vertelde over duurtraining en vertaalde kennis vanuit de wetenschap naar de praktijk. In een redelijk technisch verhaal werd uitgelegd wat de verschillen zijn tussen HIIT-training en duurlooptraining, en welke resultaten met de verschillende trainingsvormen gehaald kunnen worden.
Na een korte pauze en de mogelijkheid voor de bezoekers om de informatiemarkt te bezoeken, waar onder andere 20 Knots, organisator van de Utrecht Marathon, Run2Day, Powerbar, QWin Supplements en Sportzorg.nl stands hadden staan waar informatie te verkrijgen was over de verschillende loopproducten en de Utrecht Marathon, was Anja van Geel de derde spreker van de avond. Anja is als sportdiëtiste al bijna 25 jaar actief in de begeleiding van wedstrijdsporters waaronder ook veel topsporters. Als marathonloopster weet Anja niet alleen hoe belangrijk voeding is in relatie tot de prestatie, maar weet zij ook hoe moeilijk het kan zijn om de gegeven voedingsadviezen in de praktijk te brengen. Winnen door voeding alléén gaat niet lukken, maar een wedstrijd verliezen door op een verkeerde manier met voeding om te gaan komt in de praktijk nog te vaak voor. Anja gaf tips met betrekking tot de voedingsmiddelen die voor hardlopers noodzakelijk zijn, en gaf uitleg over de maximale koolhydraatopname, zowel in de training als in de taperingperiode.
Als vierde en laatste spreker kwam Jules van de Veen, sportfysiotherapeut van VSO-Papendal aan het woord. Jules vertelde over de verschillende loopstijlen en de grote keuze in loopschoeisel. Op de Nederlandse markt zijn ruim 600 verschillende modellen hardloopschoenen te verkrijgen. En wat Leo Heere eerder op de avond ook al noemde, een schoen op zich kan een blessure niet voorkomen. Jules verduidelijkte de verschillende loopstijlen: barefoot/natural, chi, pose, heelstrike en backward, en met name de voor- en nadelen van de voorvoetlanding en een hogere pasfrequentie werden besproken.
Om 22.00 uur werd het symposium na een korte nabeschouwing onder leiding van prof. mr. Backx afgesloten. De presentaties van de vier sprekers zullen beschikbaar komen op de website van de Utrecht Marathon, zodat je een en ander nog eens terug kunt lezen. En mocht je je dan toch op die website begeven… schrijf je dan gelijk in voor het leukste hardloopevenement in onze Domstad! Just do it!
De Utrecht Marathon vindt op 20 maart 2016 plaats!