In deze BBC-documentaire, oorspronkelijk getiteld Young Fit and Dying, worden een aantal recente sterfgevallen van jonge, ogenschijnlijke gezonde hardlopers onderzocht. Wat doet hardlopen eigenlijk met ons lichaam? Is er iets mis met de manier waarop we deze sport bedrijven? En is de marathon eigenlijk wel gezond?
Presentator en hardloper Michael Dorgan gaat acht marathons in acht dagen lopen, van Londen naar Brussel. Hoewel hij een geoefend loper is, is hij toch wat bezorgd. Voordat hij vertrekt, staat hij stil bij een aantal alarmerende sterfgevallen van hardlopers, die over het algemeen net als hij jong en getraind waren. Wat ging er mis? Ook hardlopend Nederland werd recentelijk opgeschrikt door een sterfgeval. Bij de Dam tot Damloop overleed een jonge deelnemer. Tijdens zijn zoektocht komt Michael meer te weten over het belang van medische tests. In Italië is zo’n test verplicht voor ieder hardloper. Het aantal sterfgevallen is daardoor spectaculair gedaald. Veel hardlopers die bezweken bleken erfelijke hartkwalen te hebben. Met een medische test vooraf was hun dood mogelijk te voorkomen geweest. Experts hameren op het belang van een rustige trainingsopbouw. Niet te snel teveel willen, is hun devies. Al tijdens zijn eerste marathon in Londen raakt Michael geblesseerd aan zijn knie. Toch besluit hij niets te slikken wat de pijn kan verminderen.
Wetenschappers wijzen hem op de risico’s van pijnstillers en voedingssupplementen. Hij zal het tot Brussel dus puur op eigen kracht moeten doen. En dat valt niet mee. Gelukkig kan muziek tijdens het lopen verlichting brengen, en ook dat is wetenschappelijk aan te tonen. Ondanks alle waarschuwingen krijgt Michael ook de bevestiging dat hardlopen wel degelijk gezond is, tot op zekere hoogte en onder voorwaarden. Mensen die lopen zijn aantoonbaar gezonder. En dat geldt niet alleen voor hun fysiek, maar ook voor hun geest. Hardlopen verbetert je psychische gezondheid, en kan zelfs werken als antidepressivum.
(bron: npo.nl)
(Foto: copyright BBC)