Een nieuwe uitdaging: onze eerste marathon. En niet zomaar één… De Big Five Marathon in Zuid-Afrika. We vertellen je graag meer over onze marathonvoorbereiding van de afgelopen tijd. Afgelopen mei liepen we de Halve Trail marathon in de Kennemerduinen en toen begon er iets te kriebelen. Uiteindelijk kochten we tickets voor de Big Five Marathon. Een trail marathon, maar liefst 95% onverhard, warmte en veel hoogtemeters. Let’s go challenge!
De start van de voorbereiding
Het allereerste begin was het uitstippelen van onze marathonvoorbereiding in een schema. We hielden rekening met voor ons dagelijkse factoren als werk, andere sportactiviteiten en een goede opbouw in belasting van het rennen.
Dat zag er voor ons wekelijks zo uit:
- een intervaltraining
- korte run vaak met vrienden
- langere (trail) run die steeds verder uitgebouwd werd in KM’s
- Andere sportactiviteiten
- 1-2 rustdagen
Daarnaast lieten we ons informeren over een goede marathonvoorbereiding en waar rekening mee te houden. Dat is immers voor iedereen persoonlijk. We ontdekten al snel dat we richting de daadwerkelijke marathon dag een aantal weken moesten afbouwen in belasting om zo fit aan de start te kunnen staan. Wij kozen ervoor om drie weken van tevoren de belasting af te bouwen.
De eerste helft van de marathonvoorbereiding
De eerste weken was het aantal kilometers nog relatief laag. We bouwden op naar een lange run van 20km. Onze basisconditie was een Halve Trail Marathon bij het begin, dus dit was goed te doen. Pluspunt in deze weken, allemaal vrienden sloten aan bij deze runs.
Al snel kwamen we onze eigen grootste uitdaging teken in de marathonvoorbereiding: voldoende afwisseling. De afstanden worden langer, je rent veel en het kan wat saai worden.
We kozen ervoor om bewuster de locatie van de route te kiezen en hierin veel af te wisselen. We kozen nieuwe gebieden en omgevingen en deze routes konden we via onze Garmin horloges lopen. Zo zie je nieuwe dingen en blijft het afwisselend.
De intervaltrainingen zorgden voor een verminderde peesbelasting maar een goede conditie prikkel. We zochten van tevoren trainingen uit waarbij we afwisselend intervalafstand en tempo’s instelden. Ook hierbij kwamen de Garmin horloges van pas. Je kunt hier je volledige training op invoeren en dan volgen wat je horloge aangeeft. Gelijk een goede stok achter de deur om niet te smokkelen 😉
De tweede helft van de marathonvoorbereiding
Vanaf eind september zijn we steeds langere runs gaan doen. In 4 weken gingen we van 22 naar 30 kilometer. Dan een week rust en nog één keer 32 kilometer. Met dit soort afstanden haakten er minder vrienden aan. Dit deden we vooral met z’n tweeën. We besloten wederom mooie trailruns in Nederland uit te zoeken om het afwisselend en leuk te houden.
Op internet zijn veel mooie routes te vinden. Je laadt deze .gpx bestanden makkelijk in op je Garmin en je kunt van start. Dit was echt top want we hebben zo prachtige routes gelopen. Je Garmin geeft precies aan wanneer je links of rechts moet. Veel fijner dan wanneer je zelf in onbekend gebied 20+ kilometer moet navigeren. Nu kan je gewoon focussen op het lopen en de omgeving. We wisten niet dat Nederland zo mooi was! We renden prachtige routes in bijvoorbeeld de Amsterdamse Waterleidingduinen, Utrechtse Heuvelrug en het Naardermeer. Dit heeft ons zeker geholpen in voorbereiding op de marathon. Want de lange duurlopen vonden wij het zwaarst, ook mentaal. Deze functie gebruikten we voorheen nog niet en gaan we zeker vaker gebruiken om nieuwe plekjes te ontdekken!
Klaar voor de start in 3,2,1..
De lange duurlopen ter voorbereiding waren behoorlijk belastend voor ons lijf. Allebei onze knieën begonnen tegen te stribbelen. Een tip van ons daarbij: laat je tussendoor behandelen door een fysio. We merkten ook dat het fysieke herstel steeds langer duurden. Dit zijn dingen die we uit onze Garmin statistieken terugzagen. Na de run zagen we onze hersteltijd oplopen naar wel 72 uur. Ook onze ‘body battery’ gaf duidelijk meer herstel behoefte aan. Het was fijn om zo meer inzicht te krijgen in je mate van herstel. Fit blijven was natuurlijk essentieel, anders konden we sowieso niet lopen. Kortom, dat de marathonvoorbereiding dus meer inhield dan alleen rennen leerden we gaandeweg. Dat heeft geleid tot steeds meer rustmomenten naarmate de duurlopen langer werden.
Een andere tip die we kregen is op tijd afreizen naar het land van bestemming. In ons geval is dat Zuid-Afrika, waar de temperaturen enorm verschillen met Nederland. We vertrokken een week van tevoren zodat we goed aan de 30+ graden konden wennen. We verblijven in een kamp midden in het park. In het programma zitten ook een aantal game drives. Heel tof om de leeuwen, neushoorns en olifanten van zo dichtbij te zien! Hopelijk blijven die tijdens de daadwerkelijke marathon lekker weg!
Klaar voor de marathon
Onze voorbereiding op de marathon zit erop! Nu we hier in Zuid-Afrika zijn begint het steeds meer te kriebelen. We hebben er zin in maar natuurlijk is het ook spannend! Niet alleen door de wilde dieren, maar het wordt onze eerste marathon. En dat in zo’n omgeving met 30+ graden. Aan onze voorbereiding kan het in ieder geval niet liggen! In de volgende blog lees je het raceverslag.
Deze blog is in samenwerking met Garmin geschreven.
Producten:
Venu 2
Forerunner 745