Hardlopen train je door hard te lopen; logisch én minimaal. Tijdens het hardlopen ontdek en verbeter je je eigen manier van hardlopen, bouw je conditie op en overwin je – in veel gevallen- het mentale gedeelte. Je spreekt tijdens je hardlooptrainingen verschillende spiergroepen aan, maar train je die ook?
Tijdens de halve marathon van Amsterdam haalde ik voor het eerst mijn streeftijd. Ik legde in de voorbereiding niet meer kilometers af dan voor andere wedstrijden, in tegendeel. Wel moest dit keer, naast mijn benen, ook mijn romp aan de gewichten geloven.
Maar je benen train je toch al tijdens het hardlopen?
Yes, helemaal waar, maar er kan zoveel meer uit een training gehaald worden als ook die benen getraind worden. Door ook de spieren in je benen (extra) te trainen, en die dus sterker te maken, heb je én meer kracht bij het afzetten én voorkom je dat je gewrichten overbelast raken. Super zonde als je in topconditie bent, maar door een blessure onderpresteert.
Romp?
In de sportwereld ook vaak core genoemd (geen wetenschappelijke term). Je romp is het centrale gedeelte van je lichaam en omvat alles behalve je ledematen en hoofd. Je gebruikt je benen (ofcourse) om te rennen, maar hoe fijn is het als de rest van je lichaam niet tegen- maar meewerkt? Door je romp te trainen werk je onder andere aan de sterkte en stabiliteit van je bovenlichaam en minimaliseer je de belasting op je benen.
Denk bijvoorbeeld aan het moment dat je een brug of heuvel oploopt. De kracht die daarvoor nodig is hoef niet volledig uit je benen alleen te komen, maar kan ook –deels- opgevangen worden door je buikspieren. En tijdens die eindsprint waarbij je alles inzet voor een nog betere tijd. Dan kunnen je benen niet ook nog een ingezakt bovenlichaam gebruiken toch?
Work it!
Er zijn duizend en één manieren om jouw spieren te trainen. De ene wat efficiënter dan de andere. Duik je liever de sportschool in en maak je daar gebruik van gewichten, ga je liever het bos in haal je daar het maximale uit jezelf (lang leve zwaartekracht en herhalingen) of ga je thuis aan de slag met bijvoorbeeld Nike Training Club. Kijk vooral naar wat voor jou het beste werkt en waarbij je plezier behoudt!
Ikzelf ruilde één hardlooptraining (van de vier) in voor de sportschool en vulde dat aan door tijdens twee andere hardlooptrainingen te eindigen in een parkeergarage met meerdere verdiepingen. De hellingspercentages van die hellingen zijn vaak hoger dan bijvoorbeeld een brug en –voor mij- een effectieve manier om zowel aanspraak te maken op m’n been- als buikspieren.
Liefs,
Raounak