Een run clinic kan je helpen om efficiënter en beter te gaan lopen. In samenwerking met Movement Based Therapy en atleet Kevin Viezee organiseerden wij een run clinic gericht op blessurepreventie en techniek. Wat doet een atleet om zijn blessures te beperken? En aan de andere kant, hoe herstel je?
De clinic
We verzamelden op de track baan voor een run clinic waarbij we een stukje theorie in praktijk probeerden toe te passen en daarnaast werd er ook echt getraind. Jurre Kok, fysiotherapeut (Movement Based Therapy), leerde ons meer over belasting en veelvoorkomende hardloopblessures. Vanuit die theorie gingen we aan de slag met looptraining om verschillende looptechnieken toe te passen. De clinic kon uiteraard niet afgesloten worden zonder een training met Kevin Viezee zelf. Hij pacete de groep op een oplopend tempo met 400 meter rondes.
Blessures
Wanneer spreek je eigenlijk van een blessure? Dat was de eerste vraag die Jurre ons stelde. Het antwoord was wanneer je 3 of meer trainingen niet pijnvrij kunt volbrengen. Heb je dus na 1 keer lopen last van je knie? Geef het wat rust en ga niet direct naar een specialist. Jurre gaf daarna aan dat blessures voorkomen simpelweg niet kan. Er blijft altijd een kans op blessures. Maar je kunt wel je preventie optimaliseren zodat de kans op blessures kleiner wordt.
Het blijkt ook niet zo makkelijk te zijn om de oorzaak van een blessure te herkennen. Eenzelfde pijn kan een hele andere reden hebben. Het lichaam is complex en alles staat met elkaar in verbinding. Soms zit de blessure dan ook op een hele andere plek dan waar je pijn hebt. Hij leerde ons ook meer over de achtergrond van de veelvoorkomende theorieën over blessures. Google is in dit geval dus niet je beste vriend en voor een echte oplossing kun je met een fysiotherapeut kijken naar je bewegingen en beperkingen.
Loopscholing
Kevin Viezee gaf aan dat loopscholing een belangrijk onderdeel is van de training van een atleet. Het anders en afwisselend leren lopen verbetert coördinatie en efficiëntie. Op basis van de theorie van Jurre gingen we aan de slag. We liepen diverse 100 meters met een opdracht. Dat kon bijvoorbeeld zijn ‘plet een citroen bij elke stap’ of bijvoorbeeld ‘probeer continu over een hek te kijken terwijl je loopt’.
Externe opdrachten dus. Dat wil zeggen dat het iets externs is wat je je kunt inbeelden. Dat is voor veel mensen een effectievere manier om een soortgelijke opdracht uit te oefenen. Na elke 100 meter bespraken we het effect en hoe dit ervaren werd door de lopers. Soms voelde het heel efficiënt, soms heel licht en soms voelde het heel raar. Op deze manier leer je als loper ‘anders’ denken en bewegen.
Aan de bak
Na de theorie en het oefenen gingen we ook nog even echt trainen. Kevin pacete onze groep met 400 meter rondjes op de track baan. Daarbij begonnen we op 2:00 minuten per rondje en eindigden we uiteindelijk met 1:20 minuten per rondje. Met het warme weer van deze zondag en de korte rustperiodes tussen de rondjes door was dit zeker uitdagend om vol te houden!
Ben je ook benieuwd wat jij nog extra kunt leren tijdens het rennen? Houd onze socials in de gaten voor de aankondiging van een nieuwe run clinic!