Sporten en je menstruatiecyclus hebben een behoorlijke impact op elkaar. Je kunt bijvoorbeeld best wat uitdagingen ervaren tijdens het sporten tijdens je daadwerkelijke menstrueren. ASICS zet frontrunner Katja Kortenbroek in om ons meer te vertellen over hoe je sporten en je menstruatiecyclus in kunt zetten om hier voordeel uit te halen.
Vier fasen
De cyclus van de vrouw bestaat uit vier fasen. Je hebt de folliculaire fase -de voorbereiding op de eisprong-, de ovulatie, de luteale fase -dit is de week voorafgaand aan de menstruatie- en de menstruatie zelf. Door de verandering in hormonen per fase veranderen ook je fysieke en mentale needs. Hoe kun je voordelen behalen met sporten en je menstruatiecyclus? En wat kun je per fase verwachten?
Ovulatiefase
In deze fase is het ideaal om je sportieve grenzen op te zoeken. Hormonaal stijgt je oestrogeenspiegel in deze fase. Dit zorgt ervoor dat het lichaam bij een wat lichtere training meer vet verbruikt dan koolhydraten en glucose. Je raakt hierdoor minder snel uitgeput en kunt je training beter volhouden. Deze fase is spierkracht vergroten ook goed mogelijk. Je spieren groeien ‘sneller’ door de samenstelling van je hormonen. Ook heb je minder last van spierpijn.
Belangrijk: zorg dat er ter voorbereiding op een intensieve training voldoende koolhydraten en glucose in de maaltijd zitten. Omdat je glucose gebruikt als brandstof voor je spieren tijdens een korte, krachtige training, is dit een must.
Voor de menstruatie
Net voor de menstruatie kan je een heel ander gevoel ervaren. Sporten is wat moeilijker. Hormonaal veranderd je progesteronspiegel wat zorgt voor afbreek van eiwitten. De herstelperiode duurt ook langer. Daarnaast adem je sneller en meer waardoor je de benodigde zuurstof voor je spieren sneller verbruikt.
Ook heeft progesteron invloed op de thermoregulatie van je lichaam. In deze fase ben je gemiddeld 0,3 ° tot 0,5 ° warmer dan de rest van de maand. Tip: heb je de kans om in een koelere omgeving te trainen? Doe dat dan in deze fase zodat je lichaam minder snel opwarmt.
Tijdens de menstruatie
Tegen verwachting is een hardloopwedstrijd plannen tijdens je menstruatie een heel goed idee. Een goed idee? Jazeker! Natuurlijk zijn er wat ongemakken maar je lichaam is hormonaal weer optimaal in staat voor een mooie prestatie. Door het zakken van oestrogeen- en progesteronspiegels herstel je sneller. Daarnaast maak je tijdens een wedstrijd de stof endorfine aan die je pijngrens verhogen. Hierdoor kun je fysieke ongemakken ook beter aan.
Nice to know: ongesteld zijn en een duurloop gaan niet zo makkelijk samen. Daar is een oplossing voor. Een menstruatiecup kan je namelijk zo’n 12 uur inhouden en er bestaan varianten die van Thermo Plastisch Elastomeer en niet van siliconen, rubber of plastic zijn gemaakt. Makkelijk in gebruik en duurzaam, want ze gaan zo’n 10 jaar mee.
ASICS Sakura collectie
Speciaal voor vrouwen heeft ASICS onlangs de ASICS Sakura collectie gelanceerd. Een collectie die ontworpen is voor comfort en balans. De Sakura-collectie is geïnspireerd door de sereniteit van de natuur en is speciaal ontworpen om vrouwen via beweging te ondersteunen op hun weg naar a sound mind in a sound body, waar ASICS voor staat.
Voor deze collectie testen wij de Gel Nimbus 23 in deze prachtige editie (lees hier de volledige review).
Daarnaast testen we ook de kledingset van de Sakura collectie. Ten eerste natuurlijk: wat een heerlijke zomerse kleuren. De hele collectie heeft echt prachtige kleuren die goed te combineren zijn. Het stukje comfort hebben ze zeker ook goed weten neer te zetten. De broek sluit fijn aan, drukt niet en heeft voldoende stretch om in te bewegen. Hij is redelijk dun van stof dus zeker ook geschikt wanneer het wat warmer is. Door het seamsless aansluiten moet je wel even nadenken over of en welk ondergoed je eronder draagt. De top zit fijn en geeft ook een goede bewegingsvrijheid. Het jasje is lekker voor als het wat frisser is maar door de lengte en de hals ook een heel mooi item.
In deze blog draag ik de volgende items uit de collectie: