Op dit moment is Strava een van de meest populaire hardloop app beschikbaar. Een belangrijke reden hiervoor is dat Strava het mogelijk maakt om samen met je vrienden de competitie aan te gaan om te zien wie het snelst is op specifieke afstanden (segementen). Strava die oorspronkelijk bedoeld is voor wielrenners, en voorlopig ook nog vooral door fietsers gebruikt wordt, is ook zeer geschikt voor hardlopen.
Strava segmenten
Segmenten is wat Strava zo verslavend maakt om te gebruiken als hardloop app. Een segment is een bepaald stuk weg variërend van een paar 100 meter tot een aantal kilometer. Jouw prestatie wordt vergeleken met die van andere gebruikers die Strava gebruiken. Ben je de snelste op een bepaald segment, dan mag je jezelf King Of The Mountain (KOM) of Queen Of The Mountain (QOM) noemen. Jouw naam staat dan als recordhouder boven aan de ranglijst van dat segment.
Op deze manier ontstaat er een competitie-element tussen je vrienden die ook Strava gebruiken, maar ook met mensen die je niet kent maar wel dezelfde routes lopen. Segmenten kun je ook zelf aanmaken in Strava, waardoor je kunt zien hoe snel je bent op bepaalde gedeeltes in vergelijking met andere.
Strava heeft ook vele sociale functies. Je hebt een streamline waar alle activiteiten van jouw vrienden te zien zijn en die kun je kudo’s geven. Kudo’s zijn een manier om je waardering te geven aan vrienden over hun prestaties. Naast kudo’s is het ook mogelijk om commentaar te geven. Hierdoor kun je ervaringen uitwisselen met elkaar, of een tip geven om de volgende keer nog sneller een bepaald segment af te leggen!
Naar mijn mening maakt dit sociale aspect dat Strava zo succesvol is en zeker de moeite waar om te gaan gebruiken. Als je al je workouts zou delen op Facebook worden je vrienden waarschijnlijk helemaal gek van je maar op deze manier heb je al je sportvrienden bij elkaar en kun je ook nieuwe sport vrienden leren kennen.
Strava is gratis te downlaoden voor de iPhone of Android. Voor het premium gedeelte van de app betaal je € 5,- per maand maar is niet noodzakelijk.