Het is nu twee maanden na de Marathon van Rotterdam. In mijn inbox ontvang ik berichtjes wanneer er weer een leuk verhaal op Urban Runners verschijnt en dat ik gemist word. De “road to Rotterdam” is behaald. Bestemming bereikt. Een dikke vette “check” achter dat avontuur! Terugdenkend aan de marathon verschijnt er weer een enorme lach op mijn gezicht. Wat een belevenis! En ja, het is echt waar, “alles wat je te weten wilt komen over jezelf, leer je in 42km”! Net zo overweldigend als het uitlopen van een marathon is, geeft het lezen van de vele enthousiaste reacties op mijn blogs eenzelfde gevoel. Ik vind het leuk dat mijn blogs jullie als lezers informatie, maar ook steun en motivatie hebben gegeven, en ik ben trots op de lopers die mede dankzij mijn blogs (weer) zijn begonnen met hardlopen. En dat is dan ook de reden waarom ik door zal gaan met schrijven voor Urban Runners, want of we nu trainen voor een marathon, een 10km wedstrijd of gewoon gewoon lekker voor ons zelf rondjes hardlopen door het park of in de stad: hardlopen is een individuele sport die we hier samen beleven!
Oké, je hebt een marathon gelopen? Wat nu? Sommige lopers beleven de ‘runnershigh’ nog volop en schrijven zich direct in voor een volgend avontuur. Andere lopers zetten hun hardloopschoenen voorlopig even aan de kant en gunnen hun lichaam een periode van rust. Hoe dan ook, die 42km hakken erin, en het is belangrijk daar op een goede manier van te herstellen. Bij ieder trainingsschema naar een marathon toe, hoort ook een afbouwperiode. In de weken na de marathon loop je nog een aantal kortere loopjes waarbij het belangrijk is dat je vooral naar de signalen van je lichaam luistert.
Spierpijn geeft een goede indicatie van de mate waarin je spieren beschadigd zijn. Maar naast spierpijn geeft het lichaam ook signalen af die niet direct voelbaar zijn. Zo is de schade op celniveau niet direct te merken, maar de eerste week zeker aanwezig, ook al voel je je relatief fit. Ook het immuunsysteem heeft een flinke opdonder gekregen en een griep of verkoudheid liggen op de loer. Het is verstandig om de week na de marathon rust te houden, ook wanneer je binnen een korte periode weer een volgende wedstrijd op de planning hebt staan. Een rustperiode van zeven tot tien dagen heeft geen negatieve invloed op je vorm, dus geen zorgen dat je conditie afneemt. Wil je toch bewegen, ga dan wandelen of fietsen. Na de rustweek kan je rustig aan je trainingen weer gaan opbouwen.
Heb je in de aanloop naar je marathon toe je spieren overbelast waardoor een blessure is ontstaan, dan is het natuurlijk van belang dat je je lichaam iets langer de tijd geeft om te herstellen. En terwijl ik dit zinnetje opschrijf, zie ik in gedachten een belerend vingertje van de fysio richting mijzelf wijzen. Mijn marathonavontuur ging zoals jullie hebben kunnen lezen gepaard met de nodige blessureleed en ongeduld was mijn grootste vijand. Door te snel weer van start te gaan – twee weken na de marathon liep ik een pittige obstaclerun op het strand van Scheveningen – heb ik de klachten aan mijn kuitspier dubbel en dwars terug gekregen. Vandaar dat het dus ook even stil was met mijn blogs: RUST was het toverwoord!
Inmiddels heb ik het lopen weer rustig aan opgepakt, en kan ik pijnloos een rondje tot 10km maken. Echt lekker gaat het voor mijn gevoel nog niet: ik wil verder kunnen, maar zodra ik dat doe, geeft mijn lichaam een seintje, dat ik niet te hard van stapel moet lopen. Al doende leert men 😉 en met de zomer in aantocht is het toch eigenlijk ook helemaal niet zo erg nu wat meer tijd te hebben om (na een rondje lopen) op een zonnig terras neer te ploffen!
Het volgende doel? De Zevenheuvelenloop in Nijmegen! Wie doet er mee??