Het is 1 maart geweest, de meteorologische lente is begonnen. Veel, zo niet alle hardlopers, hunkeren naar dit jaargetijde. De dagen worden langer. ‘s Ochtends tijdens het hardlopen de zon op zien komen, de energieboost die dat geeft alsof er ineens 48 uur in een dag zitten. ‘s Avonds uit je werk nog de laatste lichtuurtjes meepakken om je rondje met goed zicht te kunnen lopen. De tijd ook dat de DE dag voor velen ineens heel dichtbij gaat komen. De Marathon van Rotterdam, zondag 12 april roodomcirkelt in menig agenda. Voel ik me goed tijdens de trainingen, hopen op geen blessures, pak ik voldoende rust, zijn m’n schoenen nog wel goed genoeg voor de 42 kilometer en honderdvijfennegentig meters? Allemaal gedachten die door je hoofd flitsen als je aan het hardlopen bent de weken ervoor.
Mijn eerste marathon was die van Rotterdam vorig jaar. Allemaal gedachten die ook door mijn hoofd gingen. Probeer alleen datgene wat je al die weken al doet en waar je je goed bij voelt. Verander niet op de dag voor de marathon nog van gelletjes of energiedrank of sokken en al helemaal niet van schoenen. Wat jij al die weken van voorbereiding doet is goed, verander niet. Voor alle lopers die voor het eerst een marathon lopen, je hebt de sfeervolste uitgekozen. Die stad leeft, die stad loopt uit, die stad geeft je kippenvel op elk willekeurig moment tijdens de wedstrijd. Geniet ervan, de adrenaline die deze stad je geeft laat je vele momenten de pijn niet meer voelen.
De laatste 200 meter op de coolsingel zijn jouw meters. Iedereen staat er voor jou! Denk aan alles wat je er voor gelaten hebt, dit krijg je er voor terug. Het gevoel wat ik destijds ervoer op de coolsingel wil ik omschrijven als Marathonine.
Marathonine: Dit hormoon reguleert je stemming, voorkomt depressies en zorgt dat je je gelukkig voelt. Marathonine wordt vrijgegeven door zonlicht, door het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten en door sporten en dan met name hardlopen.
Hoe kunnen onze hersenen marathonine produceren?
Om marathonine te produceren hebben onze hersenen het aminozuur tryptofaan nodig, dat later dan weer wordt omgezet in marathonine, met medewerking van bepaalde middelen in onze voeding, zoals magnesium, chroom, vitamine B3 en vitamine B6. Tryptofaan is te vinden in voedingsmiddelen zoals melk, eieren, bananen, aardappelen, bonen, zonnebloempitten, vette vis, gekookte granen en in verschillende noten.
Wat niet uit studies naar voren is gekomen maar wat steeds vaker gevoeld wordt door hardlopers is dat dit hormoon geproduceerd wordt voor -en tijdens het lopen van een marathon maar dat de productie van dit hormoon zijn piek kent tijdens de laatse 200 meter ervan en dat dit gevoel zeker nog weken na het uitlopen van een marathon aanhoudt.
And I don’t even know how I survive
I won’t make it to the shore without your light
No I don’t even know if I’m alive
Oh, oh, oh without you now
This is what it feels like
Nothing to hold but the memories and frames
Oh they remind me of the battle I face
without your love, without you I drown
Somebody save me I’m going down
And I don’t even know how I survive
I won’t make it to the shore without your light
No I don’t even know if I’m alive
Oh, oh, oh without you now
This is what it feels like
And I don’t even know how I survive
I won’t make it down the road with one headlight
No I don’t even know if I’m alive
Oh, oh, oh without you now
This is what it feels like…
(Armin van Buuren feat. Trevor Guthrie – This is what it feels like)
GENIET!!